Ayam Grill Berempah Sendiri Punya buat
Bahan utama
1 ekor ayam
Bahan Perapan
1 biji bawang besar (kalau bawang tu bersaiz kecil, guna 2 biji)
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
1 cawan teh Sos Tiram
Bahan Berempah
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 Sudu Bunga Cengkih
1 sudu Daun Rosemary
1 sudu lada hitam biji
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
Langkah-Langkah
- Kisar Bahan Perapan
- Gilis bahan herba dan rempah menggunakan batu lesung atau batu giling sehingga menjadi serbuk
- Campurkan bahan berempah yg telah digilis td kedalam campuran bahan kisar
- teruskan mengisar selama 5 minit
- Cuci Ayam yg telah dinyahbeku
- letak didalam tupperware atau bekas tertutup,dan gaulkan dengan bahan2 yg telah dikisar td.
- tutup tupperware dan simpan dalam peti sejuk bersuhu rendah sekurang2nya 2 jam,nk sedap semalaman
- Keluarkan dari peti sejuk dan sedia untuk dipanggang dengan bara sederhana sehingga masak
0 comments:
Post a Comment